המדריך לניהול
תקלות בנכס

במזל והצלחה הדירה הושכרה לדיירים מקסימים, הכל מתנהל נפלא, עד שמתרחשת תקלה. נתיך שקפץ או ברז מטפטף הן תקלות שגרתיות שמרבית הדיירים יפתרו בעצמם, גם כדי לא להמתין לאיש מקצוע וגם כדי לחסוך בעלויות עבור בעל הבית. אך כאשר מדובר בתקלות מורכבות הדורשות התערבות מקצועית, עלולות לצוץ מחלוקות לגבי שורת התשלום או יותר נכון – מי מרים את החשבון? כמעט מיד מתחילים התירוצים, האשמות ובמקרים יותר קיצוניים – גם מלחמות, על השאלה "מי נושא בעלויות התיקון?". אז מי אחראי ומי צריך לשלם? המשיכו לקרוא…

תקלות – לכל אחד זה יכול לקרות

יש יותר משני מיליון שוכרים בישראל ובמצב כזה, טבעי שנתקל במגוון רחב של סוגי תקלות – החל מבעיות צנרת ועד תריסים שבורים או בעיית חרקים ומזיקים. כמה פעמים שמעתם בעל דירה המתלונן על נזק אשר השוכר גרם עשה השוכר עצמו מתלונן על הנזק בדיוק? נשאלת השאלה, "מי צודק?" לשון החוק אומרת שעל המשכיר לתקן כל תקלה שנגרמה מבלאי טבעי של הדירה – בעיות צנרת, חיווטי חשמל ישנים, רטיבות בבניין, תריסים שבורים ומסילות שהתעקמו במהלך השנים ועוד. מאידך כל נזק שנגרם על ידי השוכר – אם בהזנחה, רשלנות או פגיעה של ממש – יהיה באחריותו. אך מה שהחוק לא מציין כי הרבה פעמים למילים "בלאי טבעי" יש פרשנות ענפה היכולה לגלגל את התקלה בין המשכיר לשוכר וממש כמו ביצה ותרנגולת, אין לדעת מה קדם למה – הבלאי לשימוש השוכר או שימוש השוכר לבלאי. לשון החוק לא עוזרת לנו כיוון שהיא אומרת שהמשכיר חייב לתקן כל פגם בנכס אם לא מצוין בחוזה סעיף הפוטר אותו מכך. גם פגם הוא עניין יחסי כאשר לשון החוק אומרת כי זהו "כל דבר המגביל את השימוש במושכר לפי חוזה השכירות". כדי שלא תהיינה יותר מדי שאלות אספנו את התקלות הנפוצות והמלצות לניהולן מול השוכר.

צרות בצנרת – סתימות והצפות

לא כל סתימה בכיור דורשת חיוג מהיר לבעל הבית, אך סתימה המקשה על שטיפת כלים או מקלחת העולה על גדותיה ואסלה סוררת, דורשות בדיקה מקיפה של הצנרת ואז ניתן יהיה לראות האם זוהי סתימה שנוצרה משימוש לקוי במושכר – כמו זריקת מגבונים לחים לאסלה ושיער בחורי הניקוז או שזהו בלאי והצטברות חלודה, שורשים של עץ או משקעים בצנרת עצמה. במקרה הראשון – הרי שזהו בלאי שנגרם בגלל שימוש בלתי סביר ועל השוכר לשלם, במקרה השני הבלאי נגרם מאי תחזוקה ראויה של הנכס ואזי המשכיר ישלם. במידה ויש תיקון בהול ובעל הנכס לא נתן את הסכמתו, ניתן יהיה להזמין איש מקצוע ואם מדובר בבלאי טבעי, השוכר יהיה רשאי לגבות ואף לתבוע את דמי התיקון מהמשכיר. על מנת למנוע אי נעימויות הנובעות ממצב כזה, מומלץ לקבוע סעיף בחוזה השכירות המסדיר זאת – בהודעה על תקלה יהיו למשכיר כמה ימים מוסכמים לטיפול בבעיה. אם המשכיר לא מתפנה לטיפול, בתום התקופה המוסכמת, השוכר יביא איש מקצוע מטעמו ויגבה את התיקון בכפוף לחשבונית, מן המשכיר. תקלה שדווחה ולא טופלה, תוצאותיה יהיו גם על חשבון המשכיר, אז אל תזניחו את הנכס שלכם!

קפץ לו הפיוז – בעיות חשמל

בדירות ישנות ההארקה והנתיכים עשויים להתבלות מהר כיוון שהרשת ישנה ולא נבנתה בהתאם לסטנדרטים והחומרים האיכותיים של ימנו, אך הדייר שלכם לא צריך ולא אמור לשלם על כך. עשו לעצמכם כלל אצבע – תמיד מסרו את הדירה לאחר בדיקת החשמל. אם בדירה נותרו מכשירים חשמליים ישנים, השוכר לא מצופה לשאת בנזק שנגרם להם משימוש רב שנים של מגוון דיירים. כמו כן לא מצופה מהמשכיר לתקן את המכשור החשמלי שהתקלקל. מה קורה אם נפל החשמל והיה צורך להזמין חשמלאי בסוף השבוע והעלות הייתה יקרה יותר? כמובן שאם ניתן, עדיף לדחות לימי השבוע שם התעריף שפוי יותר, אך במידת הדחיפות והצורך, אין השוכר חייב על פי חוק להודיע למשכיר מראש והוא יכול לפעול לתיקון התקלה באופן מיידי בלי להודיע לבעל הנכס. ובמקרה שהתקלה נגרמה מבלאי טבעי – על המשכיר לעמוד במלוא ההוצאות. איך נמנעים מהוצאות יקרות ומיותרות? לא חוסכים בתחזוקה שוטפת! כפי שאמרנו, לפני העברת החשבונות מדייר לדייר, בדקו את המונים, את מצב לוח החשמל, תגיעו לנכס ועברו על כל שקעי החשמל לבדיקת תקינותם ועמידותם. תחזוקה נאותה תמנע לא רק הוצאות יקרות אלא גם אסון של ממש.

חלונות, תריסים ושאר מזיקים

באחת הסופות החזקות של השנים האחרונות, נתלש תריס שלם מנכס שהושכר והשוכרת ביקשה לתקן את הפגם. המשכיר לא שעה לבקשותיה ולבסוף אף ניסה לגלגל עליה את האחריות לנזק הטבעי. כמובן שהחוק עמד לצידה ולבסוף בעל הבית נאלץ לשלם גם את התיקון וגם למצוא דיירת חדשה, לא חבל? מזג אוויר אומנם לא באחריות המשכיר אך אם תריס או חלון שבור עפו ברוח, אי אפשר להאשים את השוכר שעקר אותו וזה נחשב "בלאי טבעי" ולכן על המשכיר לשאת בהוצאות. ומה אם גנב שבר את זכוכית החלון? במקרה זה בית המשפט קובע כי המשכיר חייב בתיקון החלונות ואם ימצא הגנב, אזי יהיה רשאי לתבוע אותו. ומה עם עכברים? עכברים ושאר מזיקים יכולים לכרסם בארונות ולהוריד את שווי הנכס ועל כן אם דייר נתקל בהם ומעוניין להדביר הוא יכול להודיע לבעל הנכס כי הוא מתכוון להזמין בעל מקצוע ולבקש ממנו לשאת בתשלום עבור ההדברה. המשכיר מאידך יכול שלא להסכים או לחלוק בהוצאה. גם כאן תחזוקה קבועה תפתור את כל המבוכה – לפני שמשכירים בודקים את החלונות, את מסילות התריסים, מדבירים ומקווים שלא תהיינה סופות.

נמאס לכם להתווכח? פשוט תחשבו בשירי!

לאורך כל המדריך הקליל שלנו אנחנו תמיד חוזרים ומדגישים – כמעט כל תקלה יכולה להימנע בתחזוקה נאותה של הנכס וכל אי נעימות יכולה להיפתר כאשר היא מעוגנת בחוזה וכל הצדדים מסכימים. מרבית הדיירים לא מעוניינים להשחית את הנכס שלכם, להיפך – כל בקשה לתיקון נזקים מסייעת לנכס שלכם להמשיך להיות טוב ואטרקטיבי. איך שומרים על נכס מתוקתק בלי כאב ראש? חושבים בשירי!

אם אחד מהדברים האלה נוגעים לכם, כנראה שאתם זקוקים לניהול נכסים.

או השאירו פרטים ונשוב אליכם

דילוג לתוכן